Veelgestelde vragen over de eierbal

Veelgestelde vragen over de eierbal?

Welkom bij de fanshop van Aaierbal. Als fanshop dragen we de eierbal uit Groningen een warm hart toe! Maar wellicht ben je benieuwd wat de eierbal nu echt is? Het is Immaterieel Cultureel Erfgoed en dé lekkerste snack van Groningen! Hieronder kun je de antwoorden vinden op de meeste veelgestelde vragen over de eierbal. Over de eierbal zelf, de historie, is het vega en nog veel meer vragen en antwoorden…. Bezoek ook onze webshop voor mooie eierbal merchandise als eierbalsokken, mutsen, sjaals of cadeaupakketten!

Is de eierbal vegetarisch?

De eierbal is een zeer populaire snack in Noord- en Oost-Nederland. Sinds 2017 is het zelfs UNESCO Immaterieel Cultureel Erfgoed! In Groningen noemen ze het ook wel de 'Aaierbal' (een beetje op z'n Ost-Friesland). Van oudsher is de eierbal vegetarisch en een mooie en verrassende aanvulling op het vegetarisch (of vega) menu. De ragout voor eierbal wordt vaak gemaakt op basis van kerrie, en niet op basis van vlees. Maar sommige snackbars gebruiken wel vleesbouillon om de ragout op smaak te brengen. De eierballen van Aaierbal zijn echter 100% vegetarisch! Het is een heerlijke snack voor dag en nacht. Eierballen worden tegenwoordig niet meer alleen met kippeneieren gemaakt, ook kwarteleitjes worden steeds vaker gebruikt ingrediënt. Buiten die noordelijke regio’s heeft de eierbal nauwelijks bekendheid maar gelukkig is daar de eierbal fanshop met toffe merchandise en eierballen! De eerste eierballen werden begin jaren 50 van de vorige eeuw gefrituurd in Groningen. Het is aannemelijk dat de eierbal gebaseerd is op het Scotch Egg, dat vrijwel identiek is, en enkele eeuwen ouder. Je komt het echt overal tegen, en met onze fanshop dragen we een mooi steentje bij aan de bekendheid!

Wat is een eierbal?

Het antwoord hierop vind je hier    

De historie van de eierbal?

De eierbal is een zeer populaire snack in Noord- en Oost-Nederland. Daar is de eierbal vrijwel bij elke automatiek, snackbar en cafetaria’s te verkrijgen. Sinds 2017 is het zelfs UNESCO Immaterieel Cultureel Erfgoed! In Groningen noemen ze het ook wel de 'Aaierbal' (een beetje op z'n Ost-Friesland). Buiten die noordelijke regio’s heeft de eierbal nauwelijks bekendheid maar gelukkig is daar de eierbal fanshop met toffe merchandise en eierballen! De eerste eierballen werden begin jaren 50 van de vorige eeuw gefrituurd in Groningen. Het is aannemelijk dat de eierbal gebaseerd is op het Scotch Egg, dat vrijwel identiek is, en enkele eeuwen ouder. In een van de oudste, misschien wel het oudst bekende, recept van de eierbal werd echter geen paneermeel gebruikt. Dit recept is van de heer A. de Vries die, alvorens hij in 1947 cafetaria Succes  aan de Carolieweg opende, bakker in de stad Groningen was. De aanbieders van de eierbal waren, zeker in de begintijd, vaak (banket)bakkers. Zij beschikten over het oud brood dat bij de bereiding gebruikt werd. Rond 1950 serveerden veel lunchrooms, cafetaria's en automatieken eierballen. Het was een snack voor dag en nacht. Eierballen worden tegenwoordig niet meer alleen met kippeneieren gemaakt, ook kwarteleitjes worden steeds vaker gebruikt ingrediënt. Horeca en gastronomie presenteren eierballen of eierballetjes als snack bij de borrel, als kerstballetje, paaseitje of als amuse bij een meergangendiner. Je komt het echt overal tegen, en met onze fanshop dragen we een mooi steentje bij aan de bekendheid!

Wat is een eierbal?

Het antwoord hierop vind je hier    

Wat is een eierbal? 

Een eierbal bestaat eigenlijk uit een heel of half gepeld, hard gekookt ei in ragout. Er zijn vele varianten te vinden qua vulling, met vlees of zonder. Met of zonder kerrie. De aaierbal wordt gepaneerd in een krokante paneermeel en vervolgens gefrituurd. Een variant hierop is het friet-ei uit Venlo, waarbij het in ragout gedrenkte ei soms in stukjes gehakt is, alvorens het in een balletje door het paneermeel gerold is. Dit friet-ei kan onder meer worden aangetroffen in Oost- en Zuid-Nederland. Maar dit is natuurlijk geen eierbal ;-) De Indonesische keuken kent een gerecht dat hier enigszins op lijkt (sambal telur). Een ander eiergerecht, waarbij een ei in een gehaktbal is verwerkt, is een vogelnestje. Het recept voor de Groningse eierbal ontstond in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, omstreeks 1950. De eerste eierballen waren dan ook gekookte eieren in een jasje van geweekt oud brood. Tijdens de wederopbouw moest er natuurlijk ook gegeten worden en vooral goedkoop zijn. Later is het vervangen door een ragout.

Wil je ook de eierbal proberen?

Dan hebben we goed nieuws, via onze eierbal webshop kun je deze tray eierballen makkelijk en snel bestellen. Dan versturen wij de eierballen naar je toe!    
De waardering van www.aaierbal.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1071 reviews.